За любопитните разходи са сезирани прокуратурата и държавният финансов контрол Директори на

...
За любопитните разходи са сезирани прокуратурата и държавният финансов контрол Директори на
Коментари Харесай

Директори си купуват маркови дрехи, ски екипи и парфюми с държавни пари

За любопитните разноски са сезирани прокуратурата и държавният финансов надзор
Директори на държавни компании са си купували маркови облекла, ски екипировки и парфюми с държавни пари, излиза наяве от информация за представителните разходи в разнообразни сдружения. За любопитните разходи преди дни заговори министърът на икономиката Богдан Богданов, който обаче не даде детайлности какви са първокласните артикули, пазарувани със служебни пари. По думите на Богданов за тези покупки е сигнализирана прокуратурата, Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) и други органи.

Оказва се, че парите са харчени за неща, които нямат общо с постовете на съответните директори

Те са по-скоро свързани с персоналното им време, спорт и битови потребности.

Например изпълнителният шеф в Национална компания “Индустриални зони ” в интервала юни 2019 -юни 2023 година е представял разноски за скъпи артикули като слънчеви очила на стойност над 1000 лв., яке за мотор и панталон за съвсем 1600 лв., закупени през март предходната година.

От икономическото министерство не се показва името на изпълнителния шеф, само че в този интервал постът е заеман от Антоанета Барес. През юли тя бе освободена с решение на Богдан Богданов.

За 2023-а тя е показала фактури на обща стойност 5 хиляди лв.. В тях влизат заплащания за ресторантски услуги, спортни артикули и други екипировки. Покривки, евентуално за маса, и книги са купени за близо 400 лв.. В разноските попада с изключение на екипировка за мотор и друга, която не е упомената за какъв спорт е, само че е за 872 лв..

За 2022 година са разказани облекла от магазин на световна премиум марка за 4000 лв., алхохол, артикули за бита, мъжки панталони и сметки за заведения за хранене на стойност 670 лв..

В друга фактура от септември 2022-а е разказана покупката на златно кюлче, храна от зоомагазин, козметика и кристална бижутерия за 1076 лв..

Данните за въпросните разходи са от разбивка от одитен отчет на компанията.

За въпросните интервали обаче се усъвършенстват и финансовите резултати на “Индустриални зони ”. За 2021 година да вземем за пример облагата на компанията е съвсем 1,5 млн. лв.. Година по-късно тя към този момент се подвига на над 11 млн. лв. поради продажбата на редица терени в страната. Само че през предходната година настава внезапен поврат - за първата половина на 2023-а сдружението има загуба от 518 хиляди лв.. Във финансовия доклад се показва, че все пак “Индустриални зони ” е в устойчиво положение и не съществува риск в средносрочен интервал да изпитва усложнения при покриване на отговорностите и генерирането на доходи.

“24 часа ” потърси за коментар Антоанета Барес, само че до публицистичното привършване на броя тя не отговаряше на мобилния си телефон. Редакцията е подготвена да разгласява нейното мнение.

От различен одит - на “Ел Би Булгарикум ”, излиза наяве, че единствено през декември 2022 г. са похарчени 20 000 лв. от тогавашния изпълнителен шеф Николай Маринов, само че не е упоменато за какви артикули са дадени парите. Колосалната сума се отличава на фона на другите месеци, в които са харчени сред 26 лв. за февруари и 2200 за ноември.

В края на м.г. Богданов разгласи, че прокуратурата ще бъде сезирана и поради обоснованите оферти за умишлено ощетяване на  “Ел Би Булгарикум ” с 1,5 млн. лв.

Според министъра сдружението е продавало под себестойност продуктите си. Проверките посочили, че компанията очевидно е водена към банкрут. Богданов посочи, че става дума за решения, взети в ущърб на сдружението, в интервала от края на 2022 година до юли 2023 година

Вероятно тези разноски в дъщерно сдружение на Държавната консолидационна компания (ДКК), както и неналичието на финансови доклади и бизнес стратегии са станали причина Богданов да заприказва за вероятно закриване на ДКК. Членовете на бордовете на държавните предприятия, на които е принципал икономическото министерство, пък ще бъдат понижени от сегашните 70 на 20 души.

Още през юли предходната година, когато беше освободена Барес, Богданов понижи съвета на шефовете на “Индустриални зони ” от 5-има на 3-ма души.

“Масово имаме проблем с неефективно ръководство в предприятията и еднолични решения, ощетили сдруженията с милиони - можем да дадем образец с “Ел Би Булгарикум ”, разяснява измененията Богданов.

“Въпреки че има предприятия в очевидно нарушаване на закона, които нямат годишен финансов доклад, нямат оповестени бизнес стратегии, в немалка част от тях това не е било пречка директорите да получават по 14 хиляди левa заплата, да се харчат служебни представителни разноски за персонални цели. Точно подобен е образецът с шеф, който в първия си месец, откакто е назначен, харчи 19 хиляди лв. за първокласни артикули единствено и единствено да ги усвои. Това към този момент не може да се случва, тъй като намалихме доста заплатите и ограничихме представителните разноски ”, показва Богданов. (Интервю с министърa на стопанската система очаквайте в идващ брой.)

Преди десетина години Валентин Димитров - някогашен началник на “Топлофикация София ”, беше съден по няколко каузи, измежду които и за това, че с парите от сдружението е купил лодка, джет, шампанско и други първокласни артикули. В офиса му пък имало инсталирано джакузи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР